Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Πως γίνεται η διδασκαλία της ξένης γλώσσας στο Προσχολικό Τμήμα του Rutgers' Camden Campus

'Reading time at the Early Learning Research Academy on the Camden Campus. The preschool center offers dual and bilingual education to students soon after birth.
 Καθώς οι επαφές μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών γίνονται όλο και πιο συχνές μεγαλώνει και η ανάγκη νέων γονέων σε παγκόσμιο επίπεδο να φέρουν τα παιδιά τους σε επαφή με ξένες γλώσσες και διαφορετικά έθιμα από πολύ μικρή ηλικία. 

Σε κράτη του δυτικού πολιτισμού αυξάνονται τα προγράμματα εμβάπτισης (πρόγραμμα εκμάθησης ξένης γλώσσας μέσα από κατάλληλα αναπτυξιακές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών). Σε κάθε μία χώρα η γλώσσα που πρωτεύει για εκμάθηση είναι διαφορετική. Για παράδειγμα στην Αμερική, τα προσχολικά προγράμματα εμβάπτισης αφορούν κυρίως την ισπανική γλώσσα και κατά δεύτερον τη γαλλική, στην Ισπανία η δεύτερη γλώσσα που διδάσκεται σε πολύ μικρές είναι η αγγλική και στον Καναδά διδάσκονται τα γαλλικά

Στο Βρεφικό και Προσχολικό κέντρο Rutgers' Camden Campus του φημισμένου Rutger's University που βρίσκεται στο Camden, NJ στην Αμερική λειτουργούν τμήματα εκμάθησης της ισπανικής γλώσσας που ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία καθημερινά και τα τμήματα προσχολικής ηλικίας είναι τρεις μέρες την εβδομάδα και το πρόγραμμα γίνεται στα αγγλικά. Τις μέρες που διδάσκονται τα ισπανικά όλοι στο σχολείο από το διδακτικό προσωπικό ως και τους καθαριστές μιλάνε ισπανικά. Tα παιδιά που μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα σε μικρή ηλικία είναι πολύ σημαντικό για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, σημειώνει η Gloria Bonilla-Santiago, που σχεδίασε το πρόγραμμα και είναι στο Συμβούλιο Διοικητών και Διακεκριμένη Καθηγήτρια Υπηρεσιών του πανεπιστημίου.  

Στο Rutger's Camden Campus τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ισπανικά από βρέφη. Πολλά από αυτά ανταποκρίνονται στις εντολές παρόλο που αρχικά δεν μιλούν στα ισπανικά. "Το πρόγραμμα εμβάπτισης μιας ξένης γλώσσας είναι πολύ σημαντικό και αν από νέα θα μάθαινα να μιλάω Ισπανικά τότε η ξένη γλώσσα θα γινόταν τρόπος ζωής", σημειώνει η Joan McCormick, σύζυγος του Προέδρου του Πανεπιστημίου Rutgers University. Το παιδί της είναι εγγεγραμμένο στο προσχολικό κέντρο του Πανεπιστημίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου