Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Γιατί να συμμετέχω σε Ομάδες Γονέων;

photo from fibrodaily.com
Εδώ και μερικούς μήνες μου γεννήθηκε η ανάγκη να επικοινωνήσω στους γονείς του Play & Learn την ευθύνη που ένιωθα από τη θέση μου. 

Ενώ η εκμάθηση των αγγλικών μέσα από το βιωματικό παιχνίδι είναι ο πρωταρχικός σκοπός μας παρατηρούσα ότι πολλές ερωτήσεις των γονέων για την εκπαίδευση των παιδιών τους δεν είχαν να κάνουν με τη δουλειά μας. Αυτό που συνήθως κατάθεταν οι γονείς ήταν οι δυσκολίες που ένιωθαν σε αλλαγές, η ανασφάλεια, μια ανασφάλεια που είναι απολύτως φυσιολογική. Από τη μεριά μου σαν γονέας ένιωσα πολλές φορές και εγώ την ίδια ανάγκη επικοινωνίας: "Έχετε και εσείς γκρίνια, έχετε θυμό, έχετε καθυστερήσεις;" 

Σε μια μικρή πόλη όπως το Ηράκλειο όπου πολλοί γονείς γνωρίζουν πολλούς γονείς σκεφτόμουν τους τρόπους που θα μπορούσε να ανοίξει ο κύκλος επικοινωνίας μεταξύ των γονέων και να ακουστούν διαφορετικές προσεγγίσεις για το γονεϊκό ρόλο χωρίς να επικριθούν όπως καμιά φορά συμβαίνει σε στενά περιβάλλοντα. Έτσι δημιουργήθηκαν οι Ομάδες Γονέων. Στις ομάδες συμμετέχουν αρκετοί γονείς, ή ενήλικες που δεν έχουν γίνει ακόμα γονείς ακόμα και παππούδες και γιαγιάδες. Έπειτα σκεφτήκαμε ότι είναι σημαντικό οι ίδιοι οι γονείς να μιλήσουν για την εμπειρία τους και έτσι προέκυψαν και τα βίντεο που σας παραθέτουμε.

 Ο απώτερος στόχος των βίντεο είναι 
  • να βοηθήσει τους γονείς να μοιραστούν τις σκέψεις τους, 
  • να βοηθήσει τους γονείς να χαλαρώσουν μέσα από το ρόλο τους και το πιο σημαντικό
  • να βοηθήσει στη δημιουργία περισσότερων Ομάδων Γονέων στην πόλη του Ηρακλείου.
Κανένας γονέας δεν πέρασε από κάποιο πανεπιστήμιο για το πως να γίνει καλός γονιός. Κανένας γονέας δεν είναι τέλειος.  Άλλωστε το τέλειο δεν το αγγίζει κανείς. Όλοι μας μαθαίνουμε μέσα από τη διαδικασία.΄Ολοι είμαστε ξεχωριστοί και όλοι έχουμε το δικό μας ξεχωριστό τρόπο να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.

Στις μέρες μας όμως περισσότερο από ποτέ οι γονείς έχουμε ανάγκη από ένα κόσμο αλληλεγγύης που να αγκαλιάζει τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Μπορούμε όλοι μαζί να  δημιουργήσουμε ένα κύκλο εμπιστοσύνης με άλλους γονείς μέσα από τις Ομάδες Γονέων. Να δώσουμε ένα χέρι συμπαράστασης σε γονείς που το χρειάζονται αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό που πολλές φορές το έχει ανάγκη. Ας δημιουργήσουμε ένα κόσμο που η διαφορετικότητα και η ομαδικότητα συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται.

Πραγματικά θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους γονείς που δέχτηκαν να καταθέσουν τη γνώμη τους, να εκτεθούν και νομίζω να σπάσουν ένα κομμάτι σιωπής. 

Συγκεκριμένα ευχαριστώ τους συνεργάτες του Play & Learn την Ψυχολόγο Κατερίνα Θέου και Διατροφολόγο, Διαιτολόγο, Σύμβουλο Συστημικής Θεραπείας Ειρήνη Μασαούτη. Τους γονείς Αποστόλη Δέρβα, Δανάη Καλλέργη, Πόλυ Μαρκογιαννάκη, Στέλλα Μαλλιαράκη, Ράνια Πεντζερίδου, Χάρη Κασμιρλής και φυσικά την εικαστικό Ειρήνη Λιναρδάκη για τη σκηνοθεσία, τις λήψεις και το μοντάζ των βίντεο.
 
                                       


  
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου