Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Συμβουλές για τη Γλωσσική Ανάπτυξη των Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας

Διαβάζετε στα παιδιά σας από μικρά και διαβάζετε συχνά. Τα προσχολικά χρόνια είναι από τα βασικότερα χρόνια για να αποκτήσει το παιδί σας αγάπη για το διάβασμα. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να ξεκινήσετε να διαβάζετε στο  παιδί σας! Οι παρακάτω συμβουλές προσφέρουν κάποιους ευχάριστους τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί σας να ευχαριστηθεί το διάβασμα και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο διάβασμα αργότερα. Δοκιμάστε και μία νέα συμβουλή κάθε εβδομάδα. Πειραματειστείτε με τα πράγματα που αρέσουν περισσότερο στο παιδί σας.

Διαβάστε μαζί κάθε μέρα.
Διαβάζετε στο παιδί σας κάθε μέρα. Η ώρα του διαβάσματος μπορεί να γίνει μία ιδιαίτερη ώρα για εσάς τους δύο. Αυτή η ιδιαίτερη ώρα μπορεί να είναι προτού κοιμηθεί, ή μετά που θα φάει, κ.τ.λ.

Μιλάτε του για τις  εικόνες της ιστορίας.
Όταν μιλάτε στο παιδί σας για τα αντικείμενα και τους χαρακτήρες της ιστορίας τού εμπλουτίζετε το λεξιλόγιό του. Για παράδειγμα: «Κοίτα αυτό το αεροπλάνο! Αυτά είναι τα φτερά του. Γιατί νομίζεις ότι τα λένε φτερά?»

Πείτε του πόσο πολύ σας αρέσει να διαβάζετε μαζί του.
Μην αμελείτε να του εκφράζετε την ευχαρίστηση σας όταν διαβάζετε μαζί. Πείτε του ότι η ώρα που διαβάζετε μαζί είναι από τις πιο ευχάριστες της μέρας σας.

Παίξτε με τη φωνή σας.
Διαβάστε στα παιδία σας με εκφραστικότητα και χρησιμοποιήστε χιούμορ. Παίξτε με τη φωνή σας. Διασκεδάστε το!

Προσπαθήστε να διαισθανθείτε πότε είναι ώρα να σταματήσετε το διάβασμα.
Σταματήστε το διάβασμα όταν το παιδί σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται άλλο ή δεν θέλει να παρακολουθήσει την ιστορία. 

Κεντρίστε του το ενδιαφέρον.
Συζητήστε μαζί του τι συμβαίνει στην ιστορία, Δείξτε του εικόνες από την ιστορία και κάντε του ερωτήσεις. Σημαντικό είναι να του κάνετε ανοικτού τύπου ερωτήσεις. Για παράδειγμα: «Τι θα έκανες εσύ στη θέση του ήρωα της ιστορίας?»

Διαβάστε ξανά και ξανά.
Μην διστάσετε να διαβάσετε ξανά και ξανά την αγαπημένη ιστορία του παιδιού σας ακόμα και αν είναι η εκατοστή φορά! Η επανάληψη των ιστοριών σ’ αυτή την ηλικία είναι ένας από τους βασικούς τρόπους μάθησης της ανάγνωσης. Καθώς διαβάζετε δείξτε του τις λέξεις. Με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσει τον τρόπο που γράφουμε: από αριστερά στα δεξιά. Δείξτε του τις τελείες και  τα κενά μεταξύ των λέξεων.      
                                                                        
Δείχνετέ του λέξεις όπου και αν βρίσκεστε.
Όταν πάτε στο σουπερμάρκετ δείχνετέ του τις λέξεις από τα προϊόντα ή δείξτε του στο δρόμο τις επιγραφές στα καταστήματα. Ζητήστε του να σας βρει και εκείνο λέξεις.

Ελέγξτε το παιδί σας έγκαιρα.
Μη διστάσετε να μιλήσετε στο παιδίατρό σας, στο ψυχολόγο ή στη νηπιαγωγό του παιδιού σας αν έχετε αμφιβολίες για τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας, για την ακοή ή την όρασή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου