Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013

Τι κοινό έχει η Κινέζικη Πρωτοχρονιά με τη δική μας;Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι η πιο σπουδαία γιορτή του Κινέζικου Πολιτισμού και γιορτάζεται όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στην Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Βιετνάμ αλλά και όλες τις Chinatown ανά τον κόσμο (Αγγλία, Αμερική, κ.α.) και γίνεται η ευκαιρία για ασιατικές οικογένειες να μαζευτούν στο οικογενειακό τραπέζι. Το Κινέζικο Νέο Έτος επίσης γνωστό σαν Σεληνιακό Νέο Έτος ή το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ αποτελείται από μια περίοδο εορτασμών που αρχίζουν την κινέζικη πρωτοχρονιά και γιορτάζουν την επερχόμενη άνοιξη.

Κατά την περίοδο αυτή οι ασιάτες θα στολίσουν τα σπίτια τους, κυρίως τα παράθυρά τους και τις πόρτες τους με κόκκινα στολίδια (που θεωρείται ότι φέρνουν καλοτυχία), θα τα καθαρίσουν για να "διώξουν" την κακοτυχία και να ανοίξουν το δρόμο για καλό. Το βράδυ τις πρωτοχρονιάς η οικογένεια θα δειπνήσει με 8 ή 9  συμβολικά πιάτα. Οι αριθμοί 8 ή 9 θεωρούνται τυχεροί αριθμοί. Τα πιάτα  περιλαμβάνουν πορτοκάλι (γιατί είναι στρογγυλό και συμβολίζει την ολοκλήρωση),  νούντλς γιατί είναι μακριά και συμβολίζουν την μακροβιότητα.

Κέικ από ρύζι και άλλα γλυκά που κολλάνε στο στόμα. Τα γλυκά αυτά είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένα με το Θεό της Κουζίνας (κάτι σαν το Άη Βασίλη του Δυτικού πολιτισμού) που παρακολουθεί τις οικογένειες και τα παιδιά για να δει αν ήταν καλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτός ο θεός κάνει τις αναφορές του στον Βασιλιά Jade. Για να μην προλάβει λοιπόν να πει κάτι άσχημο  στο βασιλιά για την οικογένεια "δίνουν" στο θεό τα γλυκά που κολλάνε στο στόμα!

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς θα ολοκληρωθεί με πυροτεχνήματα. Την άλλη μέρα το πρωί τα παιδιά λαμβάνουν χρήματα σε ένα κόκκινο φάκελο και εύχονται υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Κάθε χρόνος είναι αφιερωμένος σε ένα από τα 12 ζώδια του Κινέζικου Ωροσκοπίου. Φέτος είναι η χρονιά του φιδιού. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της γιορτής φτιάχνουν φαναράκια, δράκους που σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκούς δράκους φέρνουν καλοτυχία, δύναμη, σθένος, σοφία. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Κινέζικης πρωτοχρονιάς οι Κινέζικοι δράκοι ξεχύνονται στους δρόμους και χορεύουν συμβολικά τους ιστορικούς ρόλους που έχουν πάρει στους ασιατικούς μύθους. Πάνω από όλα όμως χορεύουν για να σκορπίσουν  καλότυχα στοιχεία γύρω τους!


Πηγές: http://en.wikipedia.org και http://www.kaboose.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου